Från DN Söndag - om Berlin

I Berlin kommer du billigt undan!

Allt sedan kriget har Berlin varit en fyndplats för dem som vill bo billigt. Stadens delning ledde till att stora företag som Siemens flyttade sina huvudkontor och de välbeställda följde efter.

Muren gjorde inte saken bättre. Till Väst-Berlin kom i stället studenter och turkiska så kallade gästarbetare. Kvar var också de äldre. Ingen av dessa grupper hade råd med höga hyror.

Berlin är än i dag betydligt billigare än städer som Hamburg och München. De flesta unga som kommer till Berlin vill bo i en gammal våning, en "altbau", med nästan fyra meter i takhöjd och i bästa fall också stuckatur och jugenddetaljer. Snitthyran för en sådan lägenhet är runt fyra euro i månaden (cirka 40 kronor). Kallhyran för en genomsnittlig altbau-lägenhet på 100 kvadratmeter hamnar alltså under 5 000 kronor. Enligt hyresgästföreningen i Stockholm ligger snitthyran för en sådan lägenhet på runt 8 000 kronor i innerstaden.

Populära områden
som Prenzlauer Berg och Mitte är dyrare, det gäller också för de burgna kvarteren i Charlottenburg och Wilmersdorf (runt sex euro per kvadratmeter, cirka 60 kronor) medan man kan hitta en lägenhet i Kreuzberg för mindre än fyra euro per kvadratmeter.

Det som talar för att hyrorna kommer att förbli låga är att det enligt Investeringsbanken fortfarande finns 100 000 tomma lägenheter i Berlin, även om de styrande säger att 40 000 av dessa inte är disponibla.

Det som talar för en höjning är inflyttningen. När en lägenhet byter hyresgäst omförhandlas kontraktet och många av de nya berlinare är köpstarkare än de gamla.

Berlin är en hyresrättsstad. Villor och så kallade ägarlägenheter utgör bara cirka 15 procent av beståndet. De mäklare DN Söndag har talat med säger att finanskrisen inte nämnvärt påverkat lägenhetspriserna. Snittet i Berlins centrala delar ligger enligt en mäklare på drygt 30 000 kronor per kvadratmeter, i Stockholm innerstad är motsvarande siffra drygt 20 000 kronor.

Jan Lewenhagen


Kommentarer
Postat av: amanda

gud vad billigt! fast iofs visste vi sedan innan att tyskland har billigare lägenheter än sverige och jag har hört talas om att berlin är en billig stad att bo i. synd bara att berlin inte lockar mig.

2009-07-13 @ 20:23:37
URL: http://ichglaubandich.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback